Mandag den 6. juli. |
Det første, vi gør, er at kigge ud af vinduet - og hurra, det er dejligt vejr med solskin og en smule skyer. Klart og prægnant står bjergene rundt om vores lille by. Morgenmaden er lækker og righoldig - yoghurten og croissanterne fremragende. Vi delikaterer os med maden og drikker café latte til. |
Banestrækningen blev Unesco World Heritage i 2008, og den er meget yndet af togentusiaster. Det tager en lille halv time at rejse fra Poschiavo til Cavaglia, hvor vi skal af for at påbegynde dagens vandring. |
Cavaglia er en meget lille landsby i ca. 1700 m højde, der tidligere var møde-sted for forårs-og efterårsmarkeder. I dag er der landbrug og et enkelt vandrerhjem samt af meget væsentlig betydning for området et vand-kraftværk - det første elværk i landet med opsamlede vandreserver - økostrøm. Fra det noget højere beliggende Palü-værk ved Alp Grüm går der en 800 m lang minegang ned til værket i Cavaglia. I det hele taget er dalen meget førende inden for økostrøm - også på europæisk plan. |
Første stop på dagens vandring er de meget interessante og særprægede gletschergryder, dannet under afsmeltningen af gletscherne ved afslutning af den sidste istid for 10.000 år siden. I den forbindelse førte smeltevandet under højt tryk sten og sand med sig ned på engområdet - sten og sand, der var hårdere end klippen underneden. Trykket sammen med vandmasserne har bevirket, at der er dannet en mængde af disse specielle "gryder" - af nogle også kaldet naturens kunst. |
Efter at have studeret dette naturfænomen går vandringen videre. Turen er afvekslende gennem skov, over sætere og langs bække og slugter. Det er altid spændende den første dag. Hvordan er benene? Renata er god til hurtigt at få en fornemmelse af gruppens og de enkelte deltageres formåen. Når vi går opad, hvilket ikke er så voldsomt i dag, og tempoet er et sådant, at ingen mister pusten. Vi synes begge, det går forrygende. Frokosten er picnic med brød, pølse, bresaola, ost og frugt - skyllet ned med det medbragte vand. À propos vand er det meget nemt at få tanket undervejs. Mange steder er der frisk rindende, velsmagende vand. |
Picnic undervejs. |
Udsigt mod Poschiavo og Lago di Poschiavo. |
Vi vil gerne en tur i Coop i dag. Dels plejer vi altid at besøge lokale
supermarkeder, dels skal vi have købt nogle småting - snacks plejer f.eks.
at være en fast bestanddel af værelseshyggen efter en vandretur. Derfor
forlader vi sammen med et andet par - Anni og Palle - selskabet hen på
eftermiddagen. Turen går videre til Selva alpen, og vi går ned. Det bliver
en lang, lang, varm, varm nedstigning. Vi går ad meget smal, stejl vej belagt med toppede sten, der i årenes løb er blevet vældigt slidte og afrundende og derfor glatte at gå på. Det er helt givet en meget gammel vej. Måske tempoet er sat lovligt højt, det giver i hvert tilfælde sved på panden. Skulle jeg gå den en anden gang, ville jeg sætte farten ned og nyde det noget mere. Vel nede i dalen igen får vi handlet i Coop og samtidig konstateret, at prisniveauet ligner det danske meget. Vi troede ellers, at alting var noget dyrere her i Schweiz, men dette er faktisk en lidt afsides del af landet på mange måder. |
På ny en flot, flot middag: Marineret forelfilet med gemüse og salat Ricotta-spinatfyldt tortelloni med smør og salvie Let grillede lammekoteletter med urtesauce, stegte kartofler og amarettifyldte squash Coppa Romanoff - friske jordbær med vaniljeis og flødeskum |
Dagsmarch 14 km. |